/**/

ja_mageia

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Home Alles over letselschade Het UWV
Het UWV
Het UWV en de WAO/WIA-keuring

Het UWV, de WIA keuring en uw letselschadezaak
Het gebeurt geregeld dat het slachtoffer als gevolg van zijn letsel in aanraking komt met het UWV. Het begint natuurlijk al met uw bedrijfsarts die na 6 weken ziekte met u een plan van aanpak moet maken ten behoeve van uw werkgever en het UWV.

Uiteindelijk volgt na 2 jaar de WIA-keuring en u wordt gezien door de verzekeringsgeneeskundig arts van het UWV. Het is verstandig al uw medische documenten mee te nemen naar dit onderzoek en uw klachten en beperkingen goed aan te geven.

U krijgt wel een uitkering
Als u wel een uitkering krijgt dan is dit prettig voor uw letselschadezaak. Niet alleen is er dan minder discussie over uw klachten en beperkingen, maar ook beperkt u hiermee de schade voor de verzekeraar. U krijgt immers een uitkering van het UWV.

 

 

 

 
Ik heb een IVA-uitkering. Wat betekent dit voor mijn letselschadezaak?

De IVA uitkering
Heeft u een IVA uitkering gekregen, dan bent u duurzaam arbeidsongeschikt voor uw eigen werk en voor passend werk. U mag er dan van uitgaan dat ook in uw letselschadezaak uw schade volledig zal worden betaald. Het is de vraag of de verzekeraar ook uw schade volledig gaat betalen. Uw expert kan u aanvullend berichten.

 
Ik heb een WGA-uitkering. Wat betekent dit voor mijn letselschadezaak?

De WGA-uitkering

Als u een WGA-uitkering krijgt is het UWV van mening dat u in de toekomst nog restcapaciteit heeft en u mogelijk nog kunt revalideren/herstellen. De looptijd van de uitkering is beperkt en u moet er bij het regelen van uw letselschade op letten dat men er maar niet klakkeloos vanuit gaat, dat u ook na de looptijd WGA nog een uitkering zult hebben.

 
Ik krijg geen uitkering of maar voor een deel. Wat betekent dit voor mijn letselschadezaak?

De invloed van een uitkering op uw letselschadezaak
Het is de vraag waarom u geen uitkering krijgt. Het kan zo zijn dat u bijvoorbeeld een whiplash heeft en heel weinig verdiende. Dit betekent dat de arbeidsdeskundige van het UWV heel veel andere functies voor u kon duiden waardoor u dus geen WIA-uitkering kon krijgen. Dit wil niet zeggen dat u geen recht heeft op een schadevergoeding in het kader van uw letselschadezaak.

Aan de andere kant helpt het wel als u een uitkering krijgt. Blijkbaar is ook het UWV overtuigd van uw beperkingen en het is voor een verzekeraar dan moeilijker om te stellen, dat u zonder probleem uw eigen werk of passend werk kunt doen.

We moeten onderscheid maken bij "kunnen doen" en daadwerkelijk de mogelijkheid hebben om een passende functie te aanvaarden. De reden hiervoor is nu eenmaal dat een baan afhankelijk is van je persoonlijkheid en uitstraling, opleiding, afstand tot het werk, ervaring e.d. Het is dus te simpel om gewoon maar te stellen dat het slachtoffer wel even een passende functie zou kunnen vinden. De verzekeraar zal het slachtoffer dan ook moeten begeleiden naar dit passende werk. Meestal gebeurt dit door inzet van een arbeidsdeskundige.

Heeft u geen uitkering, dan is het de vraag of u uw gehele schade als ongevalsgevolg kunt opvoeren. Meestal lukt dit wel maar vergt het wel wat inspanning van uw expert. Tevens is het een overweging om in een dergelijke situatie een expertise te laten verrichten. Blijkt deze in uw voordeel uit te vallen, dan is er in uw zaak weer een hard causaal verband ondanks het niet krijgen van een uitkering van het UWV.

 

 
Als het UWV mij arbeidsongeschikt acht, mag de verzekeraar dan zeggen dat ik dit niet ben?

U heeft een uitkering maar de verzekeraar stelt dat u wel kan werken
Het is goed mogelijk dat de verzekeraar stelt dat u wel kunt werken omdat u bijvoorbeeld op technische gronden door het UWV bent afgeschat. U had dan een dermate hoog maatmanloon dat er geen andere functies voor u te duiden waren terwijl u bijvoorbeeld maar minimale lichamelijke beperkingen had. We zien dan ook nog wel eens dat de verzekeraar zich dan op het standpunt stelt dat u wel degelijk door bijvoorbeeld een omscholing alsnog zou kunnen gaan deelnemen aan het arbeidsproces.

Het is de vraag of die stelling reëel is. Het is dan goed om in wederzijds overleg een arbeidsdeskundige in te schakelen die op basis van het medisch dossier gaat kijken of met niet al te veel moeite terugkeer naar het arbeidsproces mogelijk is.

Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat voor een uitkering u heeft gekregen. Immers bij een IVA-uitkering is het medisch gezien blijkbaar zo slecht met u dat terugkeer naar werk niet mogelijk is. Bij een WGA-uitkering kan dit nog wel. Of dit zo is hangt af van uw leeftijd, werkervaring, type klachten, uw netwerk, uw C.V. etc. In zijn algemeenheid kan zoiets dus niet zo maar gesteld worden.