/**/

ja_mageia

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Home Alles over letselschade De toevoeging
De toevoeging ---- hoe werkt een toevoeging?
Gebruik van een toevoeging bij een letselschadezaak

Alle informatie over een toevoeging in zijn algemeen kunt u vinden op de site voor de Raad voor Rechtsbijstand.

De voordelen van een toevoeging zijn natuurlijk dat een slachtoffer zonder eigen vermogen toegang krijgt tot een advocaat. Het is een prima middel om een procedure te kunnen starten. In het minnelijke traject heeft u geen toevoeging nodig als de aansprakelijkheid erkend is. De kosten van uw expert (dus ook uw advocaat) worden, mits redelijk, immers betaald door de aansprakelijke partij. Lukt het allemaal niet en moet u zonder eigen vermogen een procedure starten, dan is de toevoeging hiervoor een perfecte manier om de financiering rond te krijgen.

Helaas zijn er diverse letselschadeadvocaten die niet onder toevoeging werken. Gaat u een contract aan met een advocaat, dan moet hij u altijd op de mogelijkheid van een toevoeging wijzen.

Het is van groot belang om te beseffen dat uw toevoeging "voorwaardelijk" is. Dit wil zeggen dat uw toevoeging bij succes (dus het verhalen van een behoorlijke geldsom) komt te vervallen. U betaalt dan alsnog de volledig nota van uw advocaat en dus ook zijn volledige uurtarief.

Het is verstandig om van tevoren met uw advocaat afspraken te maken over wat u hem/haar moet betalen bij succes. Doet u dit niet, dan kan het zo zijn dat u uw zaak wint maar vervolgens een groot deel van de gewonnen geldsom weer bij uw advocaat kunt inleveren.

 

 
Medisch advies kunt u eventueel ook op toevoeging krijgen

De Raad voor Rechtsbijstand kan subsidie verstrekken voor het laten uitvoeren van een medisch onderzoek. Zo'n onderzoek maakt duidelijk of het in uw situatie haalbaar is om een letselschadezaak te beginnen. Dit kan met subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand tot max. € 200,- exclusief BTW.

 

 

 
Een medische expertise kan ook op toevoeging

Als uit het haalbaarheidsonderzoek naar voren komt dat u mogelijk recht heeft op een letselschadevergoeding, dan kunt u gebruik maken van de lening medisch deskundigenbericht. Met deze lening kunt u een deskundigenonderzoek laten uitvoeren. Uw advocaat kan deze lening voor u aanvragen. Het maximale bedrag dat u kunt lenen is € 3.000,00.

Als de rechtsbijstand leidt tot een schadevergoeding aan u, bent u verplicht om de lening uit de opbrengst van de procedure terug te betalen. Wanneer de lening niet uit de opbrengst kan worden voldaan, zal de Raad voor Rechtsbijstand het bedrag van de lening op u verhalen. Dit zal dan worden gedaan met bedragen ter hoogte van 50% van de opgelegde eigen bijdrage per maand. In geval van aflossing ineens zal de Raad voor Rechtsbijstand een korting geven op het af te lossen bedrag van 15%.

Meer info: Raad voor Rechtsbijstand